Penningen / penningkunst

Op 14 oktober 2012 werd aan Lucie Nijland de Pennings’ Keerzijde Penning uitgereikt. De jury motiveerde haar keuze niet alleen met de kwaliteit van haar penningen, maar ook met haar informatieve artikelen en websites over de penningkunst en haar inzet voor de opleiding van nieuwe penningmakers. Voor artikelen: zie Page » Over penningen en munten.


Hommage aan een groot ego, 2009, 68 mm, terracotta
Tribute to an XXL Self ( the Dutch word IK means I  )


Penning die het zelfvertrouwen dient te schragen


Penning 150 jaar Nederlandse Spoorwegen, van 1839-1989
65 mm, slagpenning, rood koper
150 years Netherland Railways, struck red copper


Lucie Nijland met de door haar vervaardigde penning ‘modellen’ zoals die gebruikt worden voor verkleining op de reductiebank ten behoeve van het slagstempel voor de slagpenning ’150 jaar Nederlandse Spoorwegen’.
Foto: Maya Pejic

Nieuw in 2012:

Nursery Crime
Penning met als onderwerp de Amsterdamse Zedenzaak 2010-2012.
Co-productie van Lucie en Christien Nijland, 82 mm, terranova. Lees hierover in Keerzijde 2012-2 (pdf)

Nursery Crime

The art medal symbolises numerous cases of sexual child abuse
by one nurseryman who worked in several infant day-care centres in Amsterdam. The 3 crosses (of band-aids) symbolize the coat of arms of the City of Amsterdam.

Tekst / text: A NURSERY MAN IS A MAN WHO WORKS IN A PLACE WHERE YOUNG PLANTS ARE GROWN IN ORDER TO BE SOLD.
———————————

MeccaPANZA Scenario Award


Prototype/moedermodel ‘ MeccaPANZA Award’ 2008, 55 mm

De prijspenningen zijn uitgereikt aan de winnaars van de MeccaPANZA scenariowedstrijd tijdens het Nederlands Film Festival NFF, Utrecht 2008.
.

De Koning, erepenning met 8 kronen/kroonjaren voor de 80-jarige. Hans de Koning is liefhebber van portretpenningen en als verzamelaar verweven met de penningkunst. Hij is zo zacht als een bolletje wol (van 80). 70 mm, 2008, metallic terracotta.
The King
(surname), medal of honour for an 80 year old collector of art medals and a writer of articles on medallic art.


Koningin Juliana Fonds – voor hen die zich verdienstelijk maakten voor het fonds, 65 mm, brons

.

Penningwerkplaats
In 2008 zette Lucie Nijland in Amsterdam een Penningwerkplaats op in navolging van collega Pier van Leest die dit in Brabant deed. Door middel van hun initiatief houden ze het ambacht ‘penningmaken’ professioneel, levend en actueel. In de penningwerkplaatsen worden eveneens opdrachten voor portret- gedenk- en prijspenningen aangenomen en uitgevoerd.


Teaching Stone for Medallists, 2008, 56 mm, terranova. Lees artikel (pdf) De Beeldenaar 2008-4

Penningen zijn Art in the Hand, 2008, h: 17 cm zonder sokkel, arduin en  carborundum. This sculpture represents art medals as ‘ Art in the hand’. Bluestone and silicon carbide.
—————————————————————————

Enkele penningen van vroeger…
Some medals from long ago

‘Oil is my enemy’, protest-penning uit 1982 tegen de vervuiling van de wereldzeeën met aardolie, 27 mm, zilver. Foto: Fred Weegenaar


Flirty Birdie, it’s a strain to gain the grain, 1984, 44 mm, brons

Passare, protest-penning uit 1984 tegen het Italiaanse gerecht van gebraden trekvogeltjes, 50 mm,  brons. Tekst: ‘Passare’, gli uccelli migratori non ritornano = de trekvogels keren niet terug. Passare is de naam van het gerecht.


Zelfportret ’24′ 1968, 40 mm, brons. Selfportrait at 24 years of age.
Foto: Fred Weegenaar
.

Onder: Lucie Nijland, portretpenning door Piet Esser


Het portret is gemaakt omstreeks 1968 ten tijde van haar opleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, waar hij haar beeldhouwdocent was. Piet Esser maakte wel vaker portretpenningen van zijn leerlingen.
60 mm, brons. Met dank aan Delta 98, Den Haag, voor de afbeeldingen.

Portrait medal of Lucie Nijland, made in 1968 by Piet Esser.  At that time Piet Esser was her teacher (prof V.P.S. Esser, sculpture department, State Art Academy, Amsterdam). 60 mm, bronze. Images: courtesy of Gallery Delta 98, The Hague, The Netherlands

^ home page